VIRAPUU KÜTTEKOMPLEKS (2021)


2021 aasta suvest 2 kuud möödus meil Virapuul. Tööde Tellija sooviks oli saada korralik pliidikompleks ja ahi, päris vanast tellisest välisviimistlusega. Kasutasime telliseid, mille vanus on ca 150 aastat ja tellised pärinevad Tartu linnast. Pliidikompleksi ja ahju täismass kokku ca 6855 kg.

Töö pliidikompleksiga oli paras väljakutse. Ääreraua tegi Mati Huberg, ja äärerauale kulbivarna sepistas Põlvamaa sepp ja kahuri meister Mati. Vana pliidi uks sai uue pliidi praeahju ukseks. Vana ja väärikas uks läbis põhjaliku restaureerimise ja on nüüd šhamott plaatidest tehtud praeahju ukseks. Sellise ukse valmistamine lõppes tsaari Venemaal 1917. aastal. Praeahju ukse all on Bornholmi kirjaga šhamott, selle šhamoti taga on omakorda harilik puhastusluuk. 

Elektriahi on viidud sellisele kõrgusele, kus pererahval oleks mugav toimetada. Nupud asetsevad silmade kõrgusel. Elektriahju all on puude hoiukoht. Mugav ja kõrge, et sinna mahuks piisav kogus küttematerjali. Võlvi lukukivis on aga peremärk. Vana ja individuaalne märk, mis käib kaasas just nende inimestega ja nende kohaga.  

Kliendi soov oli et esindatud saaksid telliste templid, kõik templid, mis esindasid erinevaid tehaseid, said esindatud. 1600 tellise hulgas vaid ühel oli kiri “Ilmatzahl”, -see tellis sai erilise koha soemüüris. Lisaks on veel esile toodud toonaste telliste vormijate sõrme ja tekstiili jäljed, mis on vormunud tellistesse; lihtsad mehed ja naised, kes iial ei pretendeerinud kuulsusele, on nüüd jäädvustatud ajamärkides. 

Ahi on teostatud suure koldega ja salvestava põhjaga, et seal oleks võimalik valmistada ka sööki. Nii ahi kui soemüür on teostatud karniisiga. Karniis joonistub kõige paremini välja just kõrgemate kütteseadmete puhul ja annab suursuguse ja võimsa ilme. Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s