VOLLI AHI JA KORSTEN (2019)


Jaanus Järveküla

VAATA VIDEO!Vanal ahjul oli ilus ja korras ainult välimine kest. Šhamott oli mikromõrasid täis ja pudenes käte vahel laiali. Lisaks sellele oli pottide vahel tühimikud, kust ahi võttis lisaõhku. Vana kortsen oli aga ehitatud täielikult vastu puitu ja pööningu osa oli pigitunud.

Ahi on lahendatud suure umbkoldega, tagamaks elava tule nautimise. Samuti on väga mugav puuhalge ahju panna ja neid pealt poolt süüdata. Ka selle ahju puhul oli soov, et ahjus saaks teha süüa. Seepärast on ka ahju põhi massiivne ja salvestava omadusega.

Lõõristik on lahendatud tõusvate ja laskuvate lõõridega. Esimene tõuseb, kaks langeb paraleelselt, neljas tõuseb ja viies langeb läbi pöördsiibri, kus kortsnaga liitumine on kolde lae pealt. Korstnale on ka paigaldatud liugsiiber, et saaks ka korstnajala sooja hoidvaks massiks. Viis puhastusluuki, millest kolm on ahjul ja kaks korstnal tagavad mugava ja loogilise pääsu lõõride puhastamiseks.

Korstna pits on lahendatud lihtsas talu stiilis, tagamaks ühtse stiili maja vanuse ja talu kultuuriga. Ahju välisviimistlus Lode Janka, nurgad kumerad F15/R601 Comment

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s